Örömteli élet -Évtervező

2020.01.06

Ezzel a kis füzettel szeretnék segítségedre lenni az idei éved megtervezésében! Azonban mielőtt ehhez hozzálátnánk, van még egy fontos feladatunk, mégpedig az elmúlt év gondolatokban történő lezárása. 


Mert, ahogy Cinkotai Nagy Ince is írja: ,,Ahogy a vándor, aki céljához ért, hátratekint, hogy végignézze az utat, amelyet, habár arcának verejtékével, megtett, nekünk is úgy illik, hogy az év végén még egyszer visszanézzünk az óévbe. Némely nap bár eső és vihar nehezítette meg utunkat, egy év se volt olyan rossz, hogy ne hozott volna egy kevés napsugarat is." 

(Cinkotai Nagy Ince) 


Az évlezárás célja nem más, mint az, hogy számba vegyük az elmúlt év történéseit, beleértve sikereinket, örömteli pillanatainkat, és persze bukásainkat, kudarcainkat, megpróbáltatásainkat is. Hogy miért is kellene visszaemlékezni arra, amit rossz volt, arra, ami fájt? Victor Frankl, osztrák neurológus és pszichiáter, pszichoterapeuta, a koncentrációs táborban megélt tapasztalatait tárja elénk: ,,Mégis mondj igen az életre" c. könyvében. 


Frankl leírja azt, hogy nagyon fontos, hogy még a legembertelenebb élethelyzetben is képesek legyünk keresni, és meglátni a szenvedés értelmét. Mert, ha látjuk azt, hogy mi értelme mindannak, ami éppen velünk történik, akkor ez kapaszkodót nyújthat a túléléshez. 


(Részlet a Fejlődés szenvedéseink által c. bejegyzésemből, elérhetősége: https://www.veghviktoria-oromtelielet.hu/l/a-szenvedes-altali-novekedes/ ) 


Akkor vágjunk is bele, jó munkát kívánok! ;)