7+1 tévhit a pánikbetegséggel kapcsolatban

2019.07.10

Néhány pontban összegyűjtöttem Nektek azokat a pánikbetegséggel kapcsolatos tévhiteket, amelyekkel leggyakrabban találkoznak azok, akik érintettek a problémában

Nézzük, melyek is ezek!?


1. A pánikbetegség csak hiszti! 


A pánikbetegségben szenvedők gyakran számolnak be arról, hogy a családban nem tudják megérteni problémájukat, a környezetükben lévők gyakran feltételezik azt, hogy a pánikbetegség csak egy kitalált, bebeszélt dolog. Ezzel szemben tudjuk, hogy a pánikbetegség egy valóban létező, érzelmileg megterhelő és felkavaró élmény, mely rendesen rányomja a bélyegét az érintett személy teljes életére.


2. Ha pánikbeteg vagy, az is maradsz!


A pánikbetegség gyógyíthatatlan! Ez is egy gyakori tévhit, mely a köztudatban kering. Sokan vannak, akik azt hiszik, hogy ha egyszer fel lett állítva a pánikbetegség diagnózisa, akkor az egy életre szól. Pedig nem! A szorongásos zavarok, így köztük a pánikbetegség esetén is szép eredményeket lehet elérni különböző terápiás módszerekkel.3. Csakis gyógyszerrel gyógyítható!


Nagyon gyakori tévhit az is, miszerint a pánikbetegséget csakis gyógyszeresen lehet kezelni. Ahhoz, hogy tartós eredményt lehessen elérni a gyógyulás tekintetében, nagyon fontos feltárni a betegség okát, ebben pedig a gyógyszer nem tud segítségünkre lenni!


4. Ha pánikbetegségben szenvedsz, depressziós vagy!


A pánikbetegség sokak szerint a depresszió egyik formája. Fontos megérteni, hogy a depresszió és pánikbetegség más betegségcsoportba tartozik, azonban az biztos, hogy gyakran járnak együtt.


5. A pánikbetegség súlyos mentális és fizikai károkat okoz!


Ezzel a tévhittel is találkoztam már többször! A pánikbetegséggel járó tünetek gyakran emlékeztetnek bennünket más egyébként súlyos betegségekre, pl. szívinfarktus, mindezek ellenére a pánikbetegség nem veszélyes.


6. A pánikbetegség megőrüléshez vezethet! 


Gyakran fogalmazzák meg a betegségben szenvedők, hogy attól félnek, vagy azt érzik, hogy meg fognak őrülni. Nos, ezt is csak maga a betegség mondatja, ugyanis a pánikbetegség nem vezet mentális károsodáshoz.

7. Ha valaki egyszer már megélt pánikrohamot, az azt jelenti, hogy ő pánikbeteg! 


Az igazság az, hogy a pánikbetegség diagnosztikai kritériumai között szerepel az, hogy a személy visszatérő pánikrohamokat él át. Ebből is következik az, hogy egy egyszeri pánikroham még nem jelenti azt, hogy az illető pánikbeteg.


8. Mély lélegzet és elmúlik!


A pánikbetegségben szenvedők gyakran mindenféle "jótanácsokkal" el vannak látva, ezek egyike az, hogy: ,, Vegyél néhány mély lélegzetet, és meglátod elmúlik!" A mély lélegzet csak ront a helyzeten, miután megnő a szervezet szén-dioxid szintje, így erősebb szédülésérzet jelentkezhet ennek következtében.

Amennyiben Te magad is érintett vagy a pánikbetegségben, csatlakozz közösségemhez, melyben kitüntetett szerepe van a fejlődésnek, tanulásnak, pozitív gondolkodásnak és egymás inspirálásának!

Várlak szeretettel! :)