Örömteli élet 

Életmód Program


...Így született meg az 

Örömteli élet Életmód Program
Az Örömteli élet Életmód Program 2018-ban látott napvilágot. 

A program egy 15 évig tartó küzdelemnek a gyümölcse,  mely során megtapasztaltam azt, hogy milyen sérülékeny az ember és mennyire törékeny az emberi élet. 


...Továbbá megtanultam azt is, hogy az Egészségünk, a LEGDRÁGÁBB KINCSÜNK , és bizony nagyon könnyen elveszíthető... ...Megtanultam értékelni az életet, felismerni az apró örömöket... Megértettem azt, hogy a fájdalmak, a nehézségek olykor elkerülhetetlenek, de általuk juthatunk el oda, ahová egyébként lehet nem jutottunk volna el soha...


...Megtanultam, hogy mi magunk vagyunk azok, akik a legtöbbet tehetünk önmagunkért, gyógyulásunkért, fejlődésünkért. 

És megértettem, mit jelent az valójában, hogy ha hited van, hegyeket mozdíthatsz el! Mindeközben felismertem, mi az életem célja, mi a feladatom az életben.Mikor azt látom, hogy mások profitálni tudnak az egykor szerzett tapasztalataimból, és fejlődnek általuk, értelmet nyer minden fájdalom, kétségbeesés, küzdelem, melyben egykor részem volt! 


Hitem és felismerésem inspirált arra, hogy a következő képzéseken részt vegyek:


  • Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Pszichológia szak, iskolapszichológia és tanácsadás szakirány (2018)
  • Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program (2013-2015)
  • Jobb Veled a Világ, Boldogságintézet- Boldogságprogram Klubvezető képzés (2018)
  • Bach- virágterapeuta képzés (2018)
  • Életmód és táplálkozási tanácsadó képzés (2019)
  • Life Coaching képzés (2019)A program célja Az Örömteli élet Életmód Program célja, hogy segítségedre legyen abban, hogy:*Tudd a mindennapokat egészségtudatosan megélni


*Tudd felismerni az Önmagadban, és az életedben rejlő értékeket és szépségeket 


*Személyiséged fejlődjön és egy pozitív életszemléletre tegyél szert 


*Az élet adta problémákkal tudj hatékonyan megküzdeni


*Tudd felismerni életfeladatod, és tudd tartalékaid mozgósítani életfeladatod betöltése érdekében!Élettörténetemen kívül ami még a program mellett szólt...

 És arra motivált, hogy kidolgozzam a programot...
*Az egészségtelen életmód jelentősen hozzájárul Magyarországon a kedvezőtlen népegészségügyi mutatókhoz, 2016-ban a magyar lakosság összes, kockázati tényezőhöz köthető egészségveszteségének háromnegyede (76%) az egészségkárosító viselkedéshez volt kapcsolható!*A konkrétabb halálok vizsgálatából kiderült, hogy hazánkban számos haláleset MEGVÁLTOZTATHATÓ életmódbeli kockázati tényezőkhöz kapcsolódik!*Hazánk lakosságának alig több mint fele (56%) vélekedett úgy, hogy jó egészségi állapotban van, ami az egyik legalacsonyabb arány az EU-ban! *Az ECNP nevű szervezet (Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium) által közzétett vizsgálati eredmények szerint az európaiak összesen 38,2 százaléka szenved valamilyen mentális zavarban.
*Sonja Lyubomirsky:  Boldogságot determináló tényezők tortadiagramja->  Az emberek különböznek egymástól boldogságuk  szintje  tekintetében is. 50%-ban a genetikai adottságok, 10%-ban a környezeti tényezők, és 40%-ban a saját szándékos tetteik befolyásolják boldogságunk szintjét. Vagyis boldogságunk mértéke 40%-ban rajtunk múlik, ezért mi vagyunk felelősek! Ennek a résznek a kihasználtságát gondolkodásunk, és mindennapi cselekvéseink befolyásolják.
*A World Happiness Report jelentése szerint, 2018-ban  Magyarország a 69. helyet foglalja el a 156 országot rangsoroló listán! (Azóta sikerült feltornázni magunkat a 62. helyre!)


Felhasznált irodalom:

https://worldhappiness.report/ed/2018/ 


A program elméleti háttereAz Örömteli élet Életmód Program tudományos háttérrel rendelkezik. 

Alapja a bio-pszicho-szocio-spirituális egészségmodell,  és nagyon fontos szerepet kap a programban a pozitív pszichológia, aminek középpontjában a boldogság kutatása áll.

 Röviden a bio-pszicho-szocio-spirituális egészségmodellről
 Az 1990-es évektől kezdve születtek meg azok a tanulmányok, melyekben arról olvashatunk, hogy nekünk embereknek a biológiai, pszichológiai, társas szempontok mellett, bizony spirituális igényeink is vannak. 

Így született meg a bio-pszicho-szocio-spirituális egészségmodell, mely alapján dolgoztam ki az Örömteli élet Életmód Programot.


Gondoljunk csak egy súlyos betegségre, egy hirtelen jött olyan élethelyzetre, melyben megkérdőjeleződik életünk értelme, személyes azonosságunk, és bizonytalanná válik egzisztenciális helyzetünk is.Ezeknek a helyzeteknek a megértéséhez, kezeléséhez elengedhetetlen figyelembe venni a biológiai szempontokon túl, a pszichológiai és társadalmi szempontokat, de Daniel P. Sulmasy amerikai belgyógyász, klinikai etikus és ferences szerzetes szerint mindez nem elegendő.

Gondoljunk csak egy súlyos betegségre, egy hirtelen jött olyan élethelyzetre, melyben megkérdőjeleződik életünk értelme, személyes azonosságunk, és bizonytalanná válik egzisztenciális helyzetünk is.Ezeknek a helyzeteknek a megértéséhez, kezeléséhez elengedhetetlen figyelembe venni a biológiai szempontokon túl, a pszichológiai és társadalmi szempontokat, de Daniel P. Sulmasy amerikai belgyógyász, klinikai etikus és ferences szerzetes szerint mindez nem elegendő.
Ő amellett érvel, hogy a vallási és/vagy spirituális igényeket is figyelembe kell venni.Pl. ,,Mi az életem értelme?",,Mit érek én az életben?", ,,Mi az, amit még meg tudok valósítani?", ,,Ki az, akik azok, akiknek én fontos vagyok?" - ezekkel a spirituális kérdésekkel gyakran találkozom munkám során.Azt tapasztalom, azok, akik spirituálisan nyitottak, azon túl, hogy megtalálják ezekre a kérdésekre a választ, nagyobb valószínűséggel, és rövidebb idő alatt nyerik vissza testi-lelki egyensúlyi állapotukat, mint azok, akik teljesen elzárkóznak a spiritualitástól és/ vagy vallástól.
,, Az ember olyan, mint egy nyíló virág: fejlődni és növekedni képes."

                                                          (Carl Rogers)


A program az alábbi témákat 

dolgozza fel*Mit jelent a bio-pszicho-szocio-spirituális egészségtudatosság? Hogyan élhetsz egészségtudatosan mindennapjaid során?*Ki vagy Te és melyek személyiséged építőkövei?


*Hogyan élj önazonos életet, és ez milyen következményekkel jár?


*Hajlamos vagy azon rágódni, hogy vajon mit mondanak rólad mások? Hogyan szabadulj meg a negatív véleményektől, rosszindulatú megjegyzésektől?


*Sokan vannak, akik rendkívül kritikusak önmagukkal! 
Lehet, hogy Te is az vagy? Mi áll ennek a hátterében? Hogyan tanuld meg elfogadni és szeretni önmagad?
Hogyan fejlesztheted, növelheted önértékelésed?


*A negatív gondolatok képesek folyamatos szorongásban tartani az embert, sok kellemetlenség forrásai tudnak lenni! 
Hogyan működnek gondolataink, miként befolyásoljuk lelki állapotunkat? Melyek a leggyakoribb kognitív disztorziók, milyen következményekkel járnak?
Melyek azok a technikák, melyek segítségével eredményesen megküzdhetsz negatív gondolataiddal?
*A veszteséged, nehézségek sajnos életünk részét képezik...
 Nem tudunk elmenekülni előlük, de, ha ügyesek vagyunk, fejlődhetünk általuk. 
De mi szükséges ehhez? 
Miként nézz szembe veszteségeiddel, fájdalmaiddal? Hogyan küzdj meg válságos élethelyzeteiddel? Miként profitálhatsz életed krízishelyzeteiből?


*Hogyan fejleszd lelki rugalmasságod? - Túlélési stratégiák!


*Rohanó világunkban nap, mint nap nagyfokú stressznek vagyunk  kitéve. 
Szervezetünk bizony jelzi, ha már túl sok az, amit cipelünk. Hogyan értelmezd testi reakcióid, mit tehetsz ellenük?
Melyek a leggyakoribb "Stressz-betegségek"? Hogyan küzdj meg eredményesen a stresszel?- Stresszkezelési stratégiák!


*A szorongások és félelmek nagyon sok ember mindennapjait keserítik meg!
Hogyan tudsz felülkerekedni szorongásaidon és félelmeiden? Mit tehetsz ellenük?


*Miként hat a bennünk élő gyermek, felnőtt, és szülői én-állapot életünkre?
Hogyan tudod felfedezni a benned élő gyermeket? Miként dolgozhatóak fel gyermekkori sérelmeid?


*Hajlamos vagy borúsan látni a dolgokat, és általában a legrosszabb kimeneteleket tartod szem előtt? Hogyan változtass pesszimista beállítódásodon? Hogyan tudod felismerni az életben rejlő apró örömöket?


*Mit tehetsz a testi-lelki kimerültség, és kiégés ellen?
*Hogyan állj ki önmagadért, és védd önmagad? Hogyan számolj fel a maximalizmussal, és tanulj meg NEM-et mondani? Miért nem megy? *Melyek azok a szokások melyek boldogulásod útjában állnak?*Amíg ugyanúgy élsz, mint eddig, hogy történhetne változás? Úgy szokásokra, és a korábbi rossz szokások elhagyására lesz szükség! Hogyan hagyd el rossz szokásaid, és miként alakíts ki újakat?*Hogyan legyél produktív, és miként tudod növelni teljesítményed?*Hogyan tűzd ki céljaid úgy, hogy azt jó eséllyel el is érd? Melyek a legeredményesebb célkitűzési modellek, és hogyan működnek?*Mi az a RAR rendszer, és hogyan segít céljaid elérésében?*Hogyan maradj motivált?*Hogyan mozgósítsd erőforrásaid?*Sokan küzdünk időhiánnyal, ami igen frusztráló tud lenni!

Miként gazdálkodj okosan az időddel? *Számos tanulmányban olvashatunk a naplóírás, és tervezés pozitív lélektani hatásairól! 


Hogyan tervezz kreatívan, és profitálj belőle?
*Mindannyiunk vágya, hogy szereteten, elfogadáson alapuló, harmonikusan működő kapcsolataink legyenek!
Hogyan építhetjük kapcsolatainkat, és miként ronthatjuk el?


*Életünk folyamán több szerepben is jelen vagyunk, és szükséges helytállnunk a mindennapok során!
Te milyen szerepeket töltesz be? Hogyan működsz életed egyes 
területein, és miként lehet optimalizálni őket?


*Sokan tudjuk, hogy a  sikeres, hatékony kommunikáció elengedhetetlen feltétele a harmonikusan működő kapcsolatoknak!  Sok kapcsolat megy tönkre a sikertelen kommunikáció miatt.  Hogyan lehet ezt jól csinálni? Hogyan működik az asszertív kommunikáció?


*Mindannyiunknak van egy szeretetnyelve, de nem mindig tudjuk egymásét értelmezni! Illetve hajlamosak vagyunk a saját szeretetnyelvünkből kiindulni, holott a másik emberé könnyen előfordulhat, hogy más. Mi a Te szeretetnyelved, és mi a szeretteidé?


*Gyakran futhatunk bele játszmákba hétköznapjaink során. 
Hogyan ismerhetjük fel őket? Melyek a leggyakoribb játszmák, és hogyan tudod védeni magad tőlük?


*Ma már sokat hallhatunk, olvashatunk az egészséges táplálkozásról, de nem hiába, ugyanis nagyon sok gondot meg lehet előzni, illetve kialakult problémák esetén szép eredményeket érhetünk el tudatos táplálkozással!
Melyek az egészséges táplálkozás alapjai, mely a számodra ideális étkezési stílus?


*Mire és mennyire van szükséged? Hogyan határozd meg anyagcseretípusod, miként tudod kiszámolni alapanyagcseréd, és a napi tápanyag szükségleted?


*Sajnos nagyon sokan küzdenek alvási problémákkal... Mi az, amit az alvásról tudni érdemes! 
Mit tegyél a jobb minőségű, pihentető alvás érdekében?


*A testmozgás elengedhetetlen feltétele az Egészséges, Örömteli életnek! 
Amit az, amit a testmozgásról tudnod kell? Mit és mennyit mozogj, mikor, és miért?


*Hogyan csökkentheted és kontrollálhatod a szervezetedben lévő gyulladást táplálkozás segítségével?


*Sokunk ellensége a GLUTÉN! Hogyan hat szervezetünkre?


*Hormonrendszerünk "rendetlen" működése sok nő életében okoz kellemetlenségeket, egészségügyi problémákat (pl. pajzsmirigy problémák, PCOS.... stb. )
Mit t(ehetsz) a hormonegyensúly fenntartása érdekében?

*Minden, amit a folyadékfogyasztásról tudnod kell!


*Hiszem azt, hogy mindannyiunk életének célja van! TE sem, és én sem vagyunk itt véletlenül... Dolgunk van! 
Hogyan viszonyulsz az élethez? Mi a Te életcélod, hogyan tudod felismerni azt?


*Hogyan hat életedre, kapcsolataidra, és egészségi állapotodra, ha hiszel abban, hogy életednek értelme van? 


*Hogy lehetsz ellenállóbb az élet megpróbáltatásaival szemben? Miként fejleszd spirituális rugalmasságod?


*A hála kifejezésének gyakorlása egészség és boldogság fokozó hatással bír!
 Hogyan gyakorolhatod a hála kifejezését, miként tudod felismerni az élet apró örömeit?


Kérlek, figyelmesen olvasd el az alábbiakat is!Magyarországon gyógyító,- és egészségügyi ellátást csak orvos végezhet. 

Az általam nyújtott szolgáltatások nem minősülnek gyógyító, és egészségügyi szolgáltatásnak, a tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerében


"MNS egyéb személyi szolgáltatás" (TEÁOR 9609) tevékenységi körökbe tartoznak, 

s ezen tevékenységi körök tartalmi terjedelmét nem haladják meg.

                            Sosem késő elkezdeni tenni az egészségedért,                              és azért, hogy az életed örömtelibbé váljon!                                                                                                                                                                    Buzási-Végh Viktória